ÖVERSIKT
GRUVOR
HYTTOR & BRUK
TRANSPORTER
TEKNIK
FOLK & FÄ
SEVÄRDHETER
ORDLISTA
BILDER
KARTOR
STATISTIK
ÖVRIGT
STARTSIDA


Copyright © Filipstads Bergslag

PÅ ISEN I STORA JORDÅSGRUVAN

Jag och webmaster Per beslöt oss för att ta en tur till Stora Jordåsgruvan i Persberg, fredagen den 27 december 2002. Vi drog iväg från Filipstad vid 10-tiden på förmiddagen i en fin Saab och var snart framme vid Ordenshuset i Persberg, som ligger på höger sida av riksväg 63, när man kommer från Filipstad. Där parkerade vi bilen och snart var vi framme vid gruvan, som ligger knappt 100 m från Ordenshuset. Vi hoppade över stängslet vid den nordvästra ändan av gruvan och kanade ner på isen som verkade hålla bra. Det var inte speciellt långt ner till isen härifrån, men längre in i gruvan höjer sig berget över isen väsentligt.

Vi gick sen längre in i gruvan och efter cirka 30 m upptäckte vi ett litet bergband som sparats rakt över den smala gruvan. Ett band är en horisontell "bergbalk" som sparats som skydd mot ras, mellan två bergväggar. Bandet var verkligen litet och klent, med stora sprickor i, så det verkade inte vara alltför säkert, men snart hade vi gått under det oskadda.

Nya försöket
När vi gått knappt tio meter från bandet tog det stopp rakt fram och till höger var det också en ganska hög bergvägg. Till vänster var det också en bergvägg, men den var inte högre än att man kunde grensla den och kliva över den, för att komma in i det som tydligen kallas för "Nya Försöket". Bergväggen här var verkligen tunn, max någon decimeter högst upp, och man blir förskräckt när man tänker på hur lätt detta skulle kunna rasat, helt eller delvis, när gruvan var igång. Plötsligt hörde vi något som surrade, men det var inget allvarligare än att kraftledningen som går rakt över gruvan visade sitt missnöje med vårt besök.

När vi klivit över den tunna bergväggen så tog vi till vänster, in i det "Nya Försöket". Efter ca 10 m tog det stopp här, men i den nordöst- ligaste änden hade även här ett bergband av små dimensioner sparats. Innan "Nya Försöket" hade vi endast sett några få spår efter handborrning, men i nordvästra änden av "Nya Försöket", i närheten av bergbandet fanns det betydligt fler lämningar i form av borrmärken i berget. Även här var bergväggarna ganska höga.

Efter lite fotografering så vände vi tillbaka, kom åter förbi den tunna bergväggen som vi fick grensla över, men gick nu åt andra hållet. Här är gruvan något bredare och den vidgas ytterligare något ju längre bort mot andra änden man kommer. Bergväggarna minskar dock något i höjd, ju längre bort man kommer mot andra änden.

Sammanfattning
Stora Jordåsgruvan är en spännande och stor gruva, cirka 100 m lång och upp till 10 m bred, men det var självklart tack vare att det fruset i gruvan som den blev tillgänglig på ett sätt som är omöjligt på sommaren. Helt ofarligt är det väl inte heller med tanke på ras, men lite risker får man ju ta som gruvforskare. Nedgång sker dock på egen risk! www.filipstadsbergslag.com fråntar sig allt ansvar för övriga äventyrslystna. Några andra mänskliga tecken (järnhakar, träkon- struktioner osv.) förutom borrmärkena, såg vi inte till.

Jan Kruse



Den här kartan visar platsen som vi besökte och den väg vi gick. I närheten finns en stort antal gruvor och det är en bra utgångspunkt om man vill utforska gruvorna i Persberg.

Kruse knäppte som vanligt ett enormt antal bilder under utlykten. Ett urval finner du i Jordåsfältets bildgalleri.

Se bildgalleri...

JORDÅSFÄLTET
HISTORIK
PÅ ISEN I JORDÅSGRUVAN
BILDER

PERSBERG
DUNDERBACKSFÄLTET
GULDKAKEGRUVORNA M.FL.
GETÖN
GRUVÅSEN
GÅSGRUVEFÄLTET
GÅSGRUVANS KALKBROTT
HAGGRUVEFÄLTET
HÖGBERGSFÄLTET
JORDÅSFÄLTET
LIMTJÄRNSFÄLTET
LÅNGSKOGSFÄLTET
MÖRKHULTSFÄLTET
NYTTSTAFÄLTET
ODALFÄLTET
PAJSBERGSFÄLTET
STENNÄSFÄLTET
STORÖN
YNGSHYTTEFÄLTET VÄSTRA
YNGSHYTTEFÄLTET ÖSTRA
ÄLGÖN

MALMTRAKT
LÅNGBAN
NORDMARK
NYKROPPA
PERSBERG

INFORMATION
KONTAKT
GÄSTBOK
LÄNKAR