ÖVERSIKT
GRUVOR
HYTTOR & BRUK
TRANSPORTER
TEKNIK
FOLK & FÄ
SEVÄRDHETER
ORDLISTA
BILDER
KARTOR
STATISTIK
ÖVRIGT
STARTSIDA


Copyright © Filipstads Bergslag

LÄNKAR

Här har vi samlat ett antal länkar till andra sidor som kanske kan vara av intresse. De flesta har anknytning till bergshantering på ett eller annat sätt. Några drivs av entusiaster som lägger ner ett otroligt arbete och de är väl värda ett besök.

ALLT OM VIKER
En sida med all tänkbar historisk information om Viker i det forna Nora bergslag. Resulatet av Håkan Henrikssons forskning kring en intressant bygd är mycket omfattande. Massor av foton, historik, biografier och kartor.
http://www.viker.net

ARBETSAM
Organisationen ArbetSam samordnar 1 300 arbetslivsmuseer över hela landet. I Filipstads Bergslag ingår Nordmarks gruvmuseum, Långbans Gruvby och Lesjöfors museum.
http://www.arbetsam.com

BAGGBODYKARNA
Här följer du Baggbodykarnas äventyr i underjorden. Artiklar om gruvor, grottor och dykning med en stor portion humor. En hightech-sida med nedladd- ningsbara filmer, röstningar och andra roliga finesser.
http://www.baggbodykarna.org

BERGSBRUK
John Thoweman är mannen bakom denna stilrena och intressanta sida. Fokus ligger på gruvdriften i Bergslagen under 1900-talet, men det finns även en del annat material. Du finner fakta, historik och ett stort antal fina bilder. Många expeditoner och resor sker tillsammans med Baggbodykarna.
http://www.bergsbruk.se

BERGSLAGSKANALEN
En portal som drivs av föreningar och intressenter kring Filipstads bergslags kanal. Komplett och lättillgänglig turistinformation med bl.a. öppetider, kartor och aktiviteter.
http://www.bergslagskanal.se

BERGSKOLAN
Bergskolan i Filipstad har utbildat ingenjörer inom berg- och mineralteknik sedan 1830. All information om utbildningarna och verksamheten i övrigt.
http://www.bergsskolan.se

BOLIDEN
Ett av Sveriges anrikaste gruvföretag har en innehållsrik sida med nyheter och annan information.
http://www.boliden.se

DÖMLE ÖVRE HAMMARE
Mitt i Värmland ligger Dömle. Fredrik Wartenberg presenterar historia och fakta kring den ena av de två hammare som funnits där. Bl.a. innehåller sidan fina 3D-modellerade rekonstruktioner som visar hur det såg ut.
http://www.wartenberg.se/doh/index_se.html

EKOMUSEUM BERGSLAGEN
Välorganiserad och omfattande information om Ekomuseum Bergslagen. Ett samarbete mellan 7 kommuner i mellersta bergslagen inom bergshanteringens historia. Bakgrundsinformation, historik, kartor, turistinfo och aktiviteter.
http://www.ekomuseum.se

ELG-FAMILJEN (bla om Säfsnäs, Liljendal, Gravendal)
Smedsläkten Elgs historia, med en hel del anknytningar till Liljendals bruk. Här bodde ca 700 personer år 1850. Idag är de väl en knapp tiondel. Även om Gravendal och Säfsnäs. (På engelska)
http://web.telia.com/~u85435856/

FERLIN-MUSEET
Vad vore Filipstad utan ett Ferlin-museum? Och vad vore Filipstads Bergslag utan textraden "Mitt hjärta är hett som en masugn och kallt som ett fattighus" Inte mycket! Här finns biografi och en liten snabbvisning av museet.
http://www.ferlinmuseum.se

FILIPSTADS GILLE
Föreningen sprider kännedom om Filipstads historia. De vill väcka intresse för bevarande av stadens ur historisk, topografisk, konstnärlig eller kulturell synpunkt värdefulla minnesmärken. Med denna sida visar Gillet en del av sina bilder med dess historia.
http://www.filipstadsgille.se

FILIPSTADS KOMMUN
Sedvanlig kommuninformation om näringsliv, utbildning, kultur, turism, fritid, evenemang, kommunikationer mm. Detaljerad kartfunktion med utmärkta sökmöjligheter.
http://www.filipstad.se

FILIPSTADS LAZARETT
Web-versionen av boken som Lars-Erik Hansson skrivit om Filipstads lazarett. Sonen Åke ligger bakom hemsidan som skildrar vedermödorna under 1700- och 1800-talet. Flera berättelser om svårt sargade gruvarbetare.
http://hem.spray.se/akha/hasse/index.html

FILIPSTADS TIDNING
Ända sedan år 1850 har FT spritt både glada och sorgsna nyheter över Filipstads Bergslag. Härifrån har vi hämtat en hel del material till vår hemsida. Denna över 150 år gamla institution i Ö. Värmland är fortfarande innehållsrik och livskraftig. Nu kan du även läsa tidningen på "nätet"!
http://www.filipstadstid.se/

GEONORD
En ideell och "icke-kommersiell" jätteportal om allt som rör geologi. Bilder, artikar, länkar, web-hotell mm.
http://www.geonord.org

GUSTAVAFORSKNING
Sällskapet Gustavaforskning är en livaktig förening med hela 600 medlemmar. Har du anknytning till Gustavsfors och/eller Gustav Adolfs gamla socken i Hagfors kommun är det här sidan för dig. Här finns alla möjliga tips om hur du går vidare om du vill forska om trakten.
http://www.gustavaforskning.se

INDUSTRIANTIKVARIE IDA WEDIN
Industriantikvarie Ida Wedin hjälper till med industriminnesvård och utför bland annat skadebesiktningar, åtgärdsförslag, vårdplaner, byggnadsantikvariska utredningar m.m.
http://www.industriantikvarie.se

JAKOB EHRENSVÄRDS BILDER
Den duktige fotografen Jakob Ehrensvärd har besökt flertalet av de gamla gruvsamhällena i Bergslagen. Gallerierna innehåller ett stort antal fina bilder, som ger en bra uppfattning om hur det ser ut idag.
http://www.pbase.com/jakobe/mines

JERNKONTORET
Grundades redan 1747 men fyller fortfarande sin funktion med att understödja och förbättra den svenska järnhanteringen. Dessutom bedriver man bergshistorisk forskning. På hemsidan kan man hitta massor av intressanta saker relaterade till svensk bergsbruks- och stålnäring.
http://www.jernkontoret.se/

JÄRNRIKET GÄSTRIKLAND
En välmatad sida om organisationen Järnriket Gästrikland. Allt om den många intressanta besöksmålen. Förhistoriska järnframställningsplatser, gruvor, hyttor, bruksmiljöer, järnverk, en smalspårig järnväg och moderna stålverk.
http://www.jarnriket.com

KROPPA SOCKENSIDA
Bilder och historia från Kroppa socken, sammanställt av Kroppa hembygdsförening. Vykort, kartor och information om föreningen.
http://www.nykroppa.se/hbf/index.htm

LESJÖFORS AB
Information om koncernen som har sitt ursprung i den gamla bruksorten Lesjöfors. Fakta, historik, produkter, tjänster och bolag presenteras överskådligt.
http://www.lesjoforsab.com

LESJÖFORS MUSEUM
Fantasifull och orginell sida om Lesjöfors omtalade museum. Information om utställningarna i de gamla brukslokalerna. Många fina interiörbilder som lockar till ett besök.  http://www.lesjoforsmuseum.com

LKAB
Det anrika bolaget med jättegruvor i Kiruna och Malmberget har en intressant sida.
http://www.lkab.se

LOKSTALLET
Läderhantverkaren Patrik Blom från Gävle har mycket intressant på sin sida. Stora järnvägar, små järnvägar, järnbruk, och gruvor. På sin motorcykel har han åkt runt och inspekterat många olika platser. Resultatet är en stor samling bra bilder och texter.
http://pablo.has.it

MINING-EUROPE.DE
Tysk- och engelskspråkig sida om gruv- och stålindustrin i Europa. Förteckningar med gruvor, anläggningar, kartor och bilder.
http://www.mining-europe.de

MUSEET KVARNEN I FILIPSTAD
Vill du gå på utställning i Filipstad? Då är museet Kvarnen rätta stället. Nu även Ferlinmuseum.
http://www.ferlinmuseum.se/kvarnsite

NARTORPSBYGDEN
Fin dokumentation av trakten kring Nartorp. Den 440 m djupa gruvan och den 6 km långa linbanan finns givetvis med.
http://kc.soderkoping.se/nartorp/nartorpframe.html

NORDMARKS MUSEUM
Turistinformation från Nordmarks hembygdsförening. Nordmarks museum, gruvfältens historia, föreningsinfo och en del annat.
http://www.nordmarksmuseum.com

NORRBOTTENSFJÄLLEN, NATUR & KULTUR
Allt du behöver veta om Norrbottenfjällens natur och silvergruvan på Nasafjäll. En plats av stor nationell betydelse för Sveriges stormaktssträvanden under 1600-talets och 1700-talets slut. Producerat av länsstyrelsen i Norrbottens län.
http://www.fjallen.nu/fakta/aplog_nasaf.htm

SIRSJÖBERGS GRUVA
Historik och gamla fina bilder från Hembygdsföreningen i Hällefors berättar om Sirsjöbergs gruva.
http://www.hellefors.se/forening/hembygdsgarden/sirsjoberg/index.htm

SKARN
En webbplats gjord av Fredrik Karlsson Sundell och Daniel Romberg. Svenska gruvor med dess geologi, mineralogi och historia. Diskussionsforum, ett rejält bildarkiv och artiklar av olika författare.
http://www.k1q.net/skarn

SMEDSLÄKTEN MOGREN
Släktforskarsida om smedsläkten Mogren, som varit verksam i Filipstads bergslag. Släktregister, bruksregister, karta och smedhistoria.
http://home.swipnet.se/mogren

SPRINGWIRE
Företagsinformation från trådtillverkaren som drog sin första tråd 1849, fast då hette företaget Lesjöfors AB. Detta är en av restprodukterna från det stora brukets splittring.
http://www.springwire.com

SVENSK HISTORIA
En stor portal och nättidsskrift om det mesta som gäller svensk historia,  med b.l.a. boktips, även många trevliga länkar m.m.
http://www.svenskhistoria.se

SVENSKA MINERAL
Företagsinformation från bolaget som ser till att det är liv och rörelse i Persbergs gruvlave. Fast nu handlar det inte om järnmalm, utan om kalksten från Gåsgruvan. Produktinfo, kalklexikon och historia.
http://www.svenska-mineral.se

ELISABETH THORSELLS SIDA OM NORDMARKS SOCKEN
Här finns en hel del intressant information om Nordmarks socken och dess invånare. Mycket användbar för dig som släktforskar och har anor i Nordmarkstrakten, bland annat finns en lista på över 400 st som utvandrade från Nordmark.
http://www.etgenealogy.se/nordmark.htm

UNDERGROUND MINERS
Ett gäng amerikaner som utforskar gamla kolgruvor. Mycket bilder.
http://www.undergroundminers.com/

VATTENKRAFT
Leif Kuhlin har alltid varit intresserad av elektriska prylar och industrimiljöer. Han har därför skapat en makalös hemsida som innehåller mängder av information om vattenkraftverk. Bilder, kartor och tekniska fakta om ett stort antal kraftverk.
http://www.kuhlins.com/

VUEP
En grupp dykare som ägnar sig åt teknisk dykning. De letar efter kulturella skatter, förlista fartyg, flygplan och andra spännande saker som sjunkit till botten. En del projekt innebär även dykning i gamla gruvhål.
http://www.vuep.info.se

VÄRMLANDS BRANDHISTORISKA KLUBB
Här finns omfattande och intressant information om i princip alla större bränder i Värmland genom åren. Även om brandmuseet i Storfors m.m.
http://www.brandhistoriska.org/

VÄRMLANDS HEMBYGDSFÖRBUND
Värmlands hembygdsförbund samlar under sig hela Värmlands hembygdsrörelse med över 100
föreningar (17 000 medlemmar) och här finns t.ex en bra länksida.
http://www.hembygdvarmland.se/

VÄRMLANDS KULTURARV (Kulturarv Värmland)
En samlingsplats för länkar, fakta och information och råd inom kulturområdet för Värmland. Här finns delar av Värmlands Museums fotoarkiv, information om databaser plus annat smått och gott.
http://www.kulturarvvarmland.se/INFORMATION
KONTAKT
GÄSTBOK
LÄNKAR